Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényi magolajok élettani hatásai

2013.12.30

 

 


A Mák élettani hatása...

Szerző: Bálint János

 

 Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett
exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára.

Mindenki
legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen épp állapotban voltak,
olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok
felderítésére.

Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült,hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal
fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a
máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.


A további tudományos kutatások kiderítették,hogy a mák olajának
rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony
felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

A kutatások során
létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai
előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport
hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi
mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal
"kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket
mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy
rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható
mákolajat...


Levegővel érintkezve a mákolaj gyorsan avasodik, ezért
mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe!

A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak
 
kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos
kivonatának tartós szedése.

A NÖVÉNYI MAGOLAJOK TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI HATÁSA

Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azokat az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyeket szervezetünk egyáltalán nem vagy csak kismértékben állít elő, ugyanakkor szervezetünk számára mégis nélkülözhetetlenek.

 

Ezek a zsírsavak (pl. omega-3, -6, -9, gamma-linolénsav stb.) jelentős szereppel bírnak az anyagcsere folyamatainkban, az érhálózat karbantartásában, szív- és keringési rendszerünk egészségének megőrzésében és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

 

Nézzük meg, hogy milyen forrásokból juthatunk hozzá a zsírsavakhoz mindennapi életünkben. Egy részüket növényi magvak olajaiból, más részüket pedig állatokból pl. mélytengeri halakból nyerhetjük, elsősorban táplálék formájában.  

 

Az olajokat hideg sajtolási eljárással nyerik ki a növényi magvakból, így azokban a hasznos tápanyagok koncentráltabb és természetesebb formában vannak jelen, ez megkönnyíti azok hatékonyabb felszívódását. A hideg sajtolás előnye, hogy a feldolgozás során a növényeket hőhatásnak nem teszik ki, ezáltal a bennük lévő hatóanyagok kevésbé roncsolódnak.  Így a hasznos anyagok teljesen természetes környezetben kerülnek be a szervezetbe, ezért a tápanyagok hasznosulása kedvezőbb mértékű, mint az izolált hatóanyagú készítmények esetében.bottiglie-olio-varie.jpg

 

Cikkemben szeretnék bemutatni néhány olyan értékes forrást, ami mindenféleképpen figyelmet érdemel. A házi kender magjából hidegsajtolással kinyert olaja kívánkozik az első helyre, hiszen nincs még egy olyan növény, amely egyszerre tartalmazza az omega-3, -6, -9 zsírsavakat. Ezek a hatóanyagok nagymértékben hozzájárulnak a szív-, és a keringési betegségek kialakulásának csökkentésében, karbantartásában, sőt az ereinkben felhalmozódott plakkok csökkentésében. Magas omega-6 tartalma következtében erősítik az idegrendszerünket is. Magas vérzsírok (pl. koleszterin, triglicerid stb.) szintjének csökkentésében is jelentős eredményeket érhetünk el.

 

Talán kevésbé ismert a feketekömény olaja, amelyet az egyiptomi fáraók igen nagy becsben tartottak, ezért is kapta a belőle készült olaj a „fáraók aranya" elnevezést. Táplálkozás-élettani szempontból előkelő helyét a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és a magas E-vitamin tartalmának köszönheti. Csökkenti a bronchitis, az allergia és az asztma tüneteit, tágítja a hörgőket, oldja a váladékot és javítja a légzést.

 

A következő forrásunk a dióbél, amely gazdag vasban és cinkben, de tartalmaz még káliumot, magnéziumot, foszfort, ként valamint A-B-C-D-F- és P-vitaminokat. A termésből sajtolt dióolaj 73-84% telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésére. Népgyógyászati alkalmazások hatásosnak tartják a fehér folyás megszüntetésében.

 

Manapság már mindenki ismeri a héjnélküli tökmagolaj áldásos hatását. A természetgyógyászat prosztatagyulladás, prosztatatúltengés, valamint jóindulatú, illetve rosszindulatú prosztatarák kiegészítő kezelésében alkalmazza. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy serkenti az agyi vérkeringést, értágító hatású, úgy, hogy közben nem változtatja a vérnyomást. Kiválóan alkalmazható memóriazavarok orvoslására, hatékonyabb növény ezen a területen a Ginkgo bilobánál (páfrányfenyő).

 

A lenmagolaj az egyik legtisztább és a legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olajok egyike. Gazdag A-B-C-D- és E- vitaminokban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása. Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség. Megszünteti a székrekedést, szabályozza és rendszeressé teszi a bélmozgást. Az olajban található kéksav-glikozidák miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas (ízületi gyulladások, gennyes-fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket. Izomláz, izomfájás enyhítésére is ajánlott. Rovar- és méhcsípés helyét bekenve, a lenmagolaj kiszívja a mérget a szervezetből.

 

A mák igen nagy kincs hazánk, és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.  A mákolaj aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav-összetételének köszönhetően megelőzhető vele a trombózis és embólia kialakulása. Növeli a szellemi teljesítőképességet, segíti a kiegyensúlyozott alvást. A hatékony kálcium felszívódás következtében lassítja a csontszövetek leépülési folyamatát és támogatja a csontépítést.

 

A ligetszépe nagy, élénksárga csak este kinyíló virágairól kapta a nevét. Az érett mag zsíros olaja gazdag értékes esszenciális zsírsavakban. Ez az olaj a világ legdrágább olajai közé tartozik. Igen apró magjából több ezer darab szükséges egyetlen gramm olaj kinyeréséhez. Ebből is látható, micsoda erő van benne.  Csökkenti a vér koleszterinszintjét, normalizálja a vérnyomást, javítja a koszorúér keringését. Ismert kitűnő bőrápolószer, neurodermatitisz és a száraz bőr kezelésére is alkalmazzák. Csökkenti a bőr ráncosodását, enyhíti a bőrekcémát, kiváló bőrápoló és bőrmegújító olaj.

 

A hidegen sajtolt sárgabarack-magolaj segíti, javítja a szív munkáját, tisztítja az érfalakat és könnyíti a visszeres panaszokat. Támogatja a pajzsmirigy működését (alul-, és túlműködés esetén is). Jól felszívódó A-vitamint tartalmaz, elősegíti a tisztább látást és javítja a szem vérellátását.

http://www.balintcseppek.hu/

makolaj.jpg


Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész
ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására,
mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos
(nem voltak meggörbült hátú anyókák stb.). A két természetgyógyászra
várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka.Ők a választ az
akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit
cukorral, csak mézzel,nem ettek annyi vöröshúst mint mi. És, ez volt a
legfőbb: rengeteg mákot ettek.

Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze.
 
Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták,
a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig.
Márpedig a mák nagyon egészséges.
Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az
anyagokat,amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont
megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy
vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek
felszívódását.

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált
 
mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető,és
még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni,és annyi
mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell
forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák
megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a
bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
Legjobb reggelire enni.
Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott,akkor újat készítünk.
Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát,a cukorbetegek pedig
használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos,hogy ne
cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot.
Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a
C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.
Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról
holnapra,hanem hosszabb távon fejti ki.

Egyébként arra oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában
 
cukor helyett mézet használjunk. Nem tesznek jót a szénsavas
üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a
kalciumot.

Szeretettel ajánlom,olvasd el,próbáld ki és ajánljad ismerőseidnek
 
drága mű gyógyszerek helyett.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.