Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEG AKARSZ GYÓGYULNI?

2011.03.26

 

 

 

 

Zöldség- és gyümölcsevés: ennyi kell a szájüregi rák megelőzéséhez?

A Journal of the American Dental Association című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet abban, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, milyen módszereket érdemes alkalmazniuk a szájüregi rák megelőzésére.

Az elmúlt ötven év során a kutatók negyvennél is több tanulmányt írtak a zöldség-gyümölcs fogyasztása és a szájrák kapcsolatáról, és már arra is felhívták a figyelmet, hogy főleg a citrusfélék hatékonyak a megelőzésben. Noha a mechanizmus, amely során a zöldség és gyümölcs kifejti védőhatását, nem teljesen világos még, az biztos, hogy a C- és E-vitaminok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal megelőzik a DNS károsodását, a terpene - amely számos citrusfélében megtalálható - a sejtciklusra van hatással, a mikronutriensek, vagy más néven fitonutriensek pedig rákmegelőző tulajdonsággal bírnak.

Tieraona Low Dog, az Arizona Egészségügyi Központ Orvosi Egyetemének munkatársa szerint a bogyós gyümölcsök, továbbá a brokkoli, karfiol, káposzta és kelbimbó különösen hasznosak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget el kell fogyasztani egy nap. A fentiek mellett a rákmegelőzés szempontjából fontos szerepet töltenek még be az omega-3 zsírsavak, a probiotikumok, valamint a D-vitamin is.

Bizonyos élelmiszer-összetevők azonban éppen növelik a rák kialakulásának esélyét, ilyenek például a nitritek, de ugyanígy egészségtelenek a sózott vagy feldolgozott hústermékek és az állati eredetű zsírok is.

A Louisiana Egyetem Egészségügyi Karán elvégzett 2008-as tanulmány szerint a túlzott tejtermékfogyasztás is káros lehet, és összefüggésbe hozható a prosztatarák vagy a petefészekrák kialakulásával. Kockázati tényezők lehetnek továbbá a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a bételdió vagy gutka rágása is, illetve bármiféle szájbetegséggel összefüggő kórelőzmény.

forrás: Medipress

2011. 03. 18. 00:02:00

http://www.hazipatika.com/topics/daganatos/news?nid=34560

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.