Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háztartás

2014.01.02

 

Mire jó a só?

Sulyok Józsefné, 2013. december 29., vasárnap


Az, hogy puha marad a bőrkendő, ha használat után sós vízzel kimossuk, kinyomkodjuk és felcsavarva szárítjuk fel, csak egy dolog amit a só használatával el tudunk érni. Nézzük a többi sok hasznos sós tippet!

 

Mire jó a só?

 

Jégoldásra 1 liter vízben feloldott 20 dk sóval kenjük be az üvegfelületet és néhány perc múlva a jég leolvad.

A bársonyból a port sós vízbe mártott, kirázott kefével lehet eltüntetni. Szálirányban dolgozunk!

Jó hatású torokgyulladásban a sós vizes gargarizálás.

Régi húsléfolt eltávolítható, ha hideg sósvizes áztatás után mossuk ki meleg szappanos vízzel.

A fáradt láb felüdíthető sósvizes lemosással, illetve áztatással.

Jó páraelszívó nedves szobában a sóval telt edény. Amikor a só átnedvesedett napon szárítsuk meg és újra használható.

Csökkenti a korpát, ha a fejbőrre kevés sót szórunk, majd rövid idő múlva sampon nélkül csak vízzel lemossuk.

A sósvíz ablaktisztításra is kiváló.

Sáros szőnyeget szórjuk be nedvesített sóval, majd fél óra múlva porszívózzuk ki.

A festett ruha nem veszti el a színét, ha a mosóvízbe teszünk egy maréknyi sót.

A kiömlött olajra sót szórunk, az megköti és így könnyebb lesz feltakarítani.

A borfolt is eltávolítható sóval.

 

Fényesebb lesz a vödör, medence, kád, ha sóval tisztítjuk.

Nedves sóval azonnal bekenve a szúnyogcsípés nem fog viszketni.

Friss kávéfoltot lemoshatunk 1 liter vízben oldott 3 evőkanál sóval. Kakaófoltra ugyanez 2 evőkanál sóval is elegendő.

A halszagot elveszi, ha mosogatás előtt a tányért, evőeszközt ecetes sós vízzel lemossuk, majd hideg vízzel leöblítjük. Ugyanígy távolíthatjuk el a hagymaszagot a vágódeszkáról, fakanálról.

Az új mázas edényeket célszerű használat előtt kifőzni ecetes-sós vízben, hogy a mérgező ólom-só kiolvadjon belőle, majd alaposan mosogassuk el és sütőben, vagy napon szárítsuk meg.

Az új fogkefét használat előtt áztassuk sós vízbe, ez hetente ismételhető is, és így mindig tiszta lesz a sörtéje.

A fonott bútor, nádbútor nem sötétedik és nem lesz kemény, ha lemosás után sós vízzel öblítjük le, majd szárazra töröljük.

Tartósabb lesz a cirokseprű, ha az első használat előtt 1-2 órára sós vízben áztatjuk, majd felakasztva szárítjuk meg.

Nem fröcsköl az olaj, ha egy kevés sót teszünk bele.

A sóoldat jó leégett edény tisztítására, jó a friss sörfolt eltávolítására, sőt erős sóoldattal a vízkő is eltávolítható.

 

Ha elsózta a levest, főzzön benne egy hámozott krumplit, vagy egy pirított barna kenyeret, ezek felszívják a sót.

A kolbász penészesedése elkerülhető, ha tömény sós vízzel átdörzsöljük a bőrét és a színét is megtartja, ha a vágófelületre ráteszünk egy szelet szalonnát.

A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.

Nem reped meg a tojás héja, ha sós vízben főzzük.

Nem csomósodik meg a rántás, ha teszünk bele egy kevés sót.

Karfiolt mielőtt egészbe főznénk, öntsük le forró sós vízzel és hagyjuk benne néhány percig, ez alatt a kukacok, csigák előbújnak a bimbók közül.

Meleg sós vízbe tegyük fel főni a héjában főzendő burgonyát, így nem fog megrepedni a héja.

A dióbél hámozható lesz – nem csak a friss -, ha egy éjszakára gyengén sós vízbe tesszük.

Kertünkben a lisztharmat ellen 1 kg só és 100 liter víz keverékének kipermetezésével védekezhetünk.

 

 

 

 

forrás: http://www.szepzold.hu/mire_jo_a_so

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.